To najlepsze ciasto bananowe bez pieczenia, jakie jadłem. Robię je 30 minut dzięki przepisowi od szwagierki

Dodano:
Ciasto bananowe bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Prostock-studio
Ciasto bananowe bez pieczenia to idealne ciasto na weekend i specjalne okazje. Deser smakuje fenomenalnie i pięknie prezentuje się na stole, niczym nie ustępując drogim wypiekom z cukierni.

Myślałem, że ciasta bez pieczenia to doskonale znany mi temat, ale się myliłem. Ostatnio szwagierka poczęstowała mnie przepysznym deserem, który zachwycił mnie połączeniem chrupiącego spodu i eksplodującego słodyczą, lekkiego kremu.

Jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia?

Ciasto bananowe bez pieczenia przygotujesz w około 30 minut, jednak nie od razu będziesz cieszyć się jego smakiem. Deser trzeba mocno schłodzić. Ciasto warto przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc, dzięki czemu na drugi dzień będzie miało idealną konsystencję.

Ciasto bananowe doskonale smakuje nie tylko na spodzie z herbatników i masła, ale także na spodzie z okrągłych lub podłużnych biszkoptów oraz blatu biszkoptowego o smaku waniliowym i kakaowym. Masę możesz przygotować nie tylko z serka mascarpone. Doskonale nada się również twaróg sernikowy w wiaderku oraz zmiksowany serek wiejski cottage cheese. Do masy nie dodaję dużo cukru. Polecam najpierw ubić serek mascarpone ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami cukru, dodać zmiksowane banany i wtedy ewentualnie dosłodzić masę do smaku. Cukier puder możesz zastąpić miodem. Używam śmietanki 36%, ale możesz ją zastąpić śmietanką 30%. Śmietanka kremówka 30% powinna być mocno schłodzona.

Przepis: Ciasto bananowe bez pieczenia

Połączenie chrupiącego spodu z delikatnym kremem o bananowej nucie to niebo w gębie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12

Składniki

Na spód:

  • 250 g herbatników
  • 160 g masła

Na masę:

  • 800 g serka mascarpone
  • 450 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 duże, dojrzałe banany
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 1 średni banan

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spoduMasło roztop w rondelku, uważając, by się nie przypaliło. Herbatniki zmiel na pył lub rozkrusz, korzystając z wałka do ciasta. Przesyp herbatniki do miski, dodaj przestudzone masło i wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotuj tortownicę o średnicy 22-24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia (dno i boki). Masą z herbatników i masła wylep spód tortownicy i boki do 2/3 wysokości. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw do lodówki. Porada: możesz zrobić ciasto bananowe na cieńszym spodzie z 200 g herbatników i 130 g masła.
  2. Przygotowanie masyBanany obierz, połam na mniejsze kawałki i zblenduj na jednolitą masę. Odłóż 1/3 zmiksowanych bananów do osobnego naczynia – wykorzystasz je do posmarowania spodu ciasta. W wysokim naczyniu umieść zimny serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj składniki przez 2-3 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Dodaj śmietankę kremówkę i ubijaj jeszcze 2 minuty na najwyższych obrotach. Do gęstego kremu stopniowo dodawaj zmiksowane banany i miksuj na małych obrotach lub wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Jeżeli spód ciasta jeszcze nie stężał, to przykryj naczynie z kremem folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. WykonanieNa schłodzonym spodzie z herbatników rozsmaruj zmiksowane banany. Na banany wyłóż krem z mascarpone i wyrównaj wierzch łyżką. Możesz zrobić na kremie dekoracyjne „fale”, korzystając z packi cukierniczej.
  4. ChłodzenieGotowe ciasto bananowe bez pieczenia przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.

Ciasto bananowe bez pieczenia podawaj mocno schłodzone. Przed podaniem udekoruj wierzch deseru pokrojonym na plasterki bananem. Do dekoracji możesz również użyć bananów suszonych, bananów liofilizowanych lub posiekanych orzechów. Świetnie sprawdzą się też wiórki czekoladowe.

A jeśli nie przepadasz za ciastami bez pieczenia, to ciasto bananowe à la sernik możesz również upiec w piekarniku. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pozwolą przygotować pyszny, lekki sernik o bananowym smaku.

Opcjonalne dodatki do ciasta bananowego

Na spodzie z herbatników możesz rozsmarować podgrzany wcześniej kajmak lub masło orzechowe, a także roztopioną w odrobinie śmietanki kremówki czekoladę gorzką, białą lub mleczną. Drobno posiekaną czekoladę możesz również dodać do masy.

Jak zrobić sernik bananowy w piekarniku?

Sernik bananowy upieczesz, wykładając masę serową na spód z herbatników lub wcześniej podpieczony spód z kruchego ciasta. Masę musisz przygotować z następujących składników: 750 g twarogu sernikowego, 4 bananów, 5 średnich jajek, 3-4 łyżek cukru, 2 łyżek mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego oraz 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Twaróg wymieszaj mikserem ze zblendowanymi bananami. Jajka ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Połącz twaróg z jajkami, dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj do połączenia się składników. Wyłóż masę na spód i piecz 60-70 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowy sernik bananowy pozostaw na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...